C&C ja timanttipölyä

Joulukuun seitsemäs päivä on siinä mielessä erikoinen päivä, että tänään kulminoituvat kahden suuren ajattelijan elämänkaaret, toisen loppuen ja toisen alkaen. Tänä päivänä Cicero kuoli ja Chomsky syntyi.

Marcus Tullius Cicero (s. 3.1.106 eaa.- k. 7.12.43 eaa.), eurooppalaisen humanismin isä, latinan kielen mestari, timanttisten puheiden laatija, usean alan asiantuntija ja erittäin tuottelias kirjailija.

Avram Noam Chomsky (s. 7.12.1928), yksi aikamme siteeratuimpia ajattelijoita, kognitiotieteen perustajäsen, vaikuttaja kielitieteessä, analyyttisessä filosofiassa, aatehistoriassa ja poliittisessa kritiikissä.

Nämä kaksi herraa edustavat sellaisia ihmisiä, joille ei näennäisesti tuota mitään vaikeuksia vaikuttaa eri tieteenaloilla. Ajattelullaan ja työpanoksellaan heistä kumpikin on puskenut ihmiskuntaa eteenpäin. Voisiko nykyihminen edes kyetä vastaavaan? Maailma on täynnä osaavia, älykkäitä ihmisiä, joista varmasti usealla on paljon tietoa ja taitoa eri aloilta, mutta voisiko enää edes tulla ihmistä, joka suvereenisti tietäisi kaikesta kaiken? Luulenpa, että ei, sillä tiedon määrä on nykyaikana niin valtava, että tullakseen jollakin alalla todelliseksi asiantuntijaksi on valittava jokin pienen pieni asia, johon keskittyä.

Yliopistoissa tutkijoita kannustetaan ja lohdutetaan sillä, että heidän tehtävänsä on lisätä tietoa edes pikkuriikkisen olemassaolevan tietokasan päälle. Ciceron ja Chomskyn kaltaiset yleisnerot ovat aikanaan lisänneet kasaan ensin lapiollisen, sitten kuorma-autollisen faktoja. Meidän muiden tehtävänä on pyrkiä lisäämään kasaan pienen pieni pölyhiukkanen.

Hyvällä tuurilla timanttipölyä.

 



Kommentit

Kuukauden luetuimmat kirjoitukset

Arvaa mikä mania?

Sisällöntuotantoneuvoja

Kriminaalin kaanin huligaaniklaani

Kotikokin suosikkiresepti arkeen ja juhlaan - eli ruoanlaittoneuvoja

Preppausneuvoja

Harvinaisten ihmissuhteiden päivä, osa 3: Afrodite ja kateellisten panettelu

Mitä Marilyn tekisi

Punainen lanka

Ajatuksia sietämättömässä tilanteessa

Yksinäisenä kaikki elämänsä päivät