Psyyken apteekki - eli kirjallisuusneuvoja

Tervetuloa kirjastoon! Voinko olla jotenkin avuksi? Kirjastosta löytyy lääke vaivaan kuin vaivaan. Tämä on sielunhoitopaikka, eikä ole sellaista elämäntilannetta, johon ei löytyisi sopivaa kirjaa. Katsele vaan rauhassa ympärillesi. Työskentelen täällä kirjastonhoitajana, ja annan aina mielelläni kirjallisuusneuvoja!


Kerro hieman, minkälaisessa asiassa voisin olla avuksi? Eli ongelmanasi on kirjojen liikakäyttö, lähestulkoon yliannostus? Mennessäsi kirjastoon suorastaan riehaannut lainausautomaatilla, lainaat liikaa teoksia, raahaat selkä vääränä kassillisen kirjoja kotiin, niksautat niskasi, joudut sairaslomalle - ja vaikka makaat vuodepotilaana kuukauden päivät, et silti koskaan ehdi lukemaan kaikkia lainaamiasi kirjoja loppuun. Tämä on vakava ongelma. Suosittelen, että jatkossa selkä- ja niskavaivojen välttämiseksi vedät talvella kirjat kotiin pulkassa ja kesällä lykkäät kottikärryillä. Muista myös hyvä lukuasento ja se, että kirjoja ei koskaan voi olla liikaa!

Entä sinä, nuori mies, miten voin auttaa? Sinulla on motivaatio-ongelma lukemisen suhteen. Lainaat kirjoja säännöllisesti, muttet koskaan saa luetuksi niitä, sillä pelaat kotona iltaisin mieluiten pleisteissonia ja katsot hoobeeoota? Suosittelen sinulle tähän ongelmaan sarjakuvia. Parhaat sarjakuvat ovat varsinaisia taideteoksia. Tässä on esimerkiksi tarjolla koko Tintti-sarja! Tosin, sensuuritoimisto kävi sitä sensuroimassa. Tintti ei enää mene Afrikkaan, vaan Tintti menee sensitiivisyyskurssille, mutta saat varmasti ajatuksesta kiinni. Muista, että sarjakuvat ovat aperitiivi, romaanit pääruoka ja runous digestiivi!

Meillä on tässä lukuvinkkinä listattuna Bestsellerit eli koko kirjaston varatuimmat teokset. Kaikkein suosituin kirja tällä hetkellä on vielä julkaisematon teos, entisen pääministerimme Manna Sarinin muistelmateos Kuinka tein tiliä pärstäkertoimellani ja pelastin siinä sivussa maailman. Toiseksi suosituin teos on Sarinin miesystävän teos Pääministerin sulhanen: kutrikeisarin tunnustuksia. Laitan sinulle kummatkin varaukseen!

Entä mitä rouvalle saisi olla? Jotakin romantiikan nälkään? Siihen auttaa perinteiset Tolstoit, Topeliukset, Hugot ja Hawthornet. Ai ette kaipaa romantiikan aikakauden kirjailijoita, vaan romantiikasta kirjoittavia kirjailijoita? Hmm… Lady Chatterleyn rakastajaa voin suositella vain kaikista seikkailunjanoisimmille, heille, jotka eivät pienestä… tai isommasta hätkähdä, heh hee! Eikö? Taidankin lukea tämän itse, taas vaihteeksi, niin laitanpa takaisin tänne tiskin taakse.   

Haluatte sittenkin jotakin jännittävää ja nokkelaa, vähän kuin Agatha Christietä, mutta kotimaista. Suosittelen uusinta Pirkka-pokkaria! Niksi-Pirkka ratkaisee: kadonneiden sukkahousujen arvoitus. Niksi-Pirkka on Sherlock Holmesiin ja Hercule Poirotiin verrattavissa oleva etsivä, jolle mikään arvoitus ei ole liian monimutkainen! Tämän haluatte lainata, hienoa! Oliko plussakorttia?

Ja entäpä teille, hyvä herra? Etsitte self help -osastoa? Kaipaatte kiperästi kirjallisuutta naisen logiikasta? Hmm, suosittelen teille itseapukirjallisuuden sijaan vanhaa hyvää konstia eli klassikkokirjallisuutta. Esimerkiksi Tuhannen ja yhden yön tarinoita, jossa nerokas naiskertoja käyttää taiturimaisesti hoksottimiaan pelastaakseen henkensä, siinä missä mies vaan toljottaa tollona vieressä. Muistakaa, että naisen logiikkaa vastaan ei kannata taistella, sillä siitä hommasta on logiikka kaukana!

Minäpä vähän järjestelen hyllyjä... No hei! Tietenkin voin auttaa! Tämä hyllykö kiinnostaa? Asia on niin, että tässä hyllyssä olevat kirjat ovat ainoastaan viranomaisen määräämällä reseptillä lunastettavissa, eli vapaasti näitä ei pääse lukemaan. Ovat nimittäin poliittisten syiden takia pannassa. Esimerkiksi Petteri Orpopojan Neljän vuoden yksinäisyys - persu vei, minä vikisin, Riikka-Aikoo Purran Taisteluni, Matti Ikivanhasen muistelmat Vihreä oli uuniperunani ja niin edelleen. Muista, että kiellettyjen kirjojen lukeminen voi saada sinussa aikaan suorastaan vallankumouksellisia ajatuksia!

Entä voinko auttaa sinua? Unettomuuteen apua? Parhaiten siihen auttaa lastenkirjojen lukeminen ääneen. Suosittelen Richard Scarryn koko tuotantoa, mutta varovasti sitten niiden kirjojen kanssa, taju lähtee yleensä ensimmäisen kappaleen aikana. Eli jos on tarvetta käyttää autoa tai isoja koneita, ei saa missään nimessä koskeakaan moisiin opuksiin!

Jaahas, ei enää asiakkaita. On siis aika keskittyä omaan lukemiseeni. Kas uusin hankintani, Anastasija Lotjasen Rakkautta isovihan aikaan. "Josefina ei ollut kaunis nainen, mutta kun hän tanssi, hänestä oli mahdotonta irrottaa katsettaan, ajatteli tallirenki Sakari lantaa luodessaan." Tämä on kirja, jonka kirjoittaja on selvästi nauttinut kirjoittamistyöstään! Eihän tätä saa millään laskettua käsistään!


...

 

Lisää erinomaisia neuvoja asiaan kuin asiaan löytyy täältä eli kliks!

Kommentit

Kuukauden luetuimmat kirjoitukset

Cosa Nostra HR-osasto

Haamukirjailija

Sisällöntuotantoneuvoja

Kuinka tehdä vaikutus naiseen

Miehet selittävät sinulle asioita - eli mansplainingneuvoja

Harvinaisten ihmissuhteiden päivä, osa 3: Afrodite ja kateellisten panettelu

Vigilant/Vigilante

Hakattaessakin metsä huminoi

Veden vietävänä