Puutarhanhoitoneuvoja

Kuuletko sen, kuinka linnut laulavat? Tunnetko kukkivien puiden huumaavan tuoksun? Näetkö ruusujen punerruksen, magnolioiden hehkun, kultasadepuun kimmeltävän sateen? Ymmärrätkö päässeesi maanpäälliseen paratiisiin?

Nimittäin minun puutarhaani! Eikö se ole upea näky? Minä olen sen suunnitellut ja huolella sitä varjellut. Missä kuljenkin, kukat puhkeavat kukkimaan, puut kurkottelevat oksiaan minua kohti ja pikkulinnut heläyttävät kauneimman laulunsa minun kunniakseni. Olen puutarhureista etevin, minä, Semiram, Babylonin riippuvien puutarhojen ylipuutarhuri, ja annan aina mielelläni puutarhanhoitoneuvoja.

Olen yksinkertainen sielu, ja omistanut elämäni tälle ihmeelle, jota nyt katselet suu ammollasi. Puutarhani on rakennettu useaan kerrokseen, ja ylin kerros on niin korkealla, että se katoaa pilvien sekaan. Kuningas Nebukadnessar perusti puutarhan vaimoaan kuningatarta ilahduttamaan, mutta jos minulta kysytään, sitä hapannaamaa ei ilahduta mikään muu kuin sokerikakut ja alamaisten kärsimys. Pidän puutarhaa siis omanani, olen sen vartija, hoitaja, sielu!

Kaikki puutarhurit haluavat yksityiskohtaisesti esitellä puutarhaansa vierailleen, enkä minä ole asiassa poikkeus. Tehdään niin, että aloitetaan tästä alimmasta puutarhasta, ja noustaan sitten portaita ylöspäin seuraaviin puutarhoihin. Orjat, nostakaapa kantotuoliani, hopi hopi, ei tässä ole koko päivää aikaa ihmetellä. Laitoin nimittäin amforan hunajaviiniä viilenemään ylimmän kerroksen suihkulähteeseen, että voidaan puutarhakierroksen jälkeen vähän nautiskella. Ylöspäin siis!

Neuvoni numero yksi: monimuotoinen puutarha antaa eniten. Kokeile siis rohkeasti erilaisia kukkia ja pensaita ja katso, mikä parhaiten toimii. Mahdollisimman runsaasti eri kasveja siis kasvamaan. Että mitäkö? Kyllähän se vaatii kylmää käteistä, en sitä mene kieltämään. Kannattaa siksi mennä töihin puutarhuriksi sellaiselle imbesil- tarkoitan ruhtinaalle, jolla on varaa maksaa kun tilailet eksoottisia siemeniä ja taimia toiselta puolelta maailmaa. Herrani, kuningas Nebukadnessar, on antanut minulle sammioittain rahaa, että olen päässyt vapaasti kehittämään puutarhaani. Hänellä on onneksi niin paljon tekemistä valtakuntansa laajentamisessa, ja hankala vaimo kuningatar, että saan rauhassa toteuttaa itseäni.

Eksotiikka puree puutarhahommissa. Käyn vaihtokauppaa muiden valtakuntien ylipuutarhurien kanssa. Esimerkiksi lähetin juuri Japanin keisarin ylipuutarhurille tattarin siemeniä, ja hän lähetti minulle kurtturuusuja! Tässä niitä muuten on, vaikka ei kyllä pitäisi olla. Leviävät vauhdilla, pannahiset, kohta niitä on koko maanosa täynnä. Mennäänpä portaita ylös, ennen kuin pomppaavat kantotuoliini!

Tässä on puutarhani ylpeys, salaperäinen kuningatarpensas, maailman kaunein ja harvinaisin kasvi. Persian shaahi lahjoitti sen minulle, ja antoi myös tarkat hoito-ohjeet. Kasvi on istutettu multaan, jossa on kultahippuja, sen varsi on koristeltu rubiineilla ja smaragdeilla, sitä kastellaan kaksi kertaa päivässä elefantin maidolla, ja mekaaninen kullattu satakieli laulaa sille joka ilta tuutulaulun persiaksi. Että kuinka? Kurjannäköinen puska? No onhan se kurjannäköinen vielä, kun sillä menee aikaa tottua näin ylellisiin olosuhteisiin. Ai että olenko miettinyt sitä mahdollisuutta, että shaahi pilailee kustannuksellani? No en tietenkään!

Neuvo numero kaksi: älä pelkää pyytää apua. Puutarhan hoitaminen on kovaa hommaa. Minä olen päivän päätteeksi ihan poikki, kun täältä kantotuolista huutelen ja määräilen palvelijoita ruohimaan ja lannoittamaan ja kastelemaan kasveja, ja ruokkimaan kirahveja ja krokotiilejä ja antilooppeja ja leijonia, ja ampumaan hedelmiä varastelevia ryysyläisiä ja kaupunkia valloittavia sotajoukkoja… Tässä tarvitaan siis lukuisia käsipareja, jotta tämä homma saadaan toimimaan. Mennäänpä portaita ylöspäin.

Neuvo numero kolme: puutarhan tulee olla näyttävä. Tämä minun puutarhani on monessa kerroksessa, mikä mahdollistaa sen, että kasvit tuolla lailla kivasti riippuvat reunojen yli. Ai että miten puutarhan kastelu on hoidettu? No ostin parisataa syyrialaista orjaa kantamaan vettä, mutta eivät ne kurjat kauaa jaksaa rampata näitä portaita ylös alas vesikannujen kanssa. Se on ikävää, nimittäin kantotuolini aina keikkuu kun mennään tuupertuneen kastelijan ylitse. Taas heilahti ikävästi! Huomaatko siis ongelmani? Astu vaan siitä ylitse, ja mennään ylöspäin.

Olen kuitenkin melkein ratkaissut tämän ongelman, ja suunnitellut kastelujärjestelmän, joka on taatusti ainoa laatuaan koko maailmassa. Sitä aletaan asentamaan tässä ihan piakkoin, mutta en voi liiaksi paljastaa salaisuuksiani, enkä kyllä osaisikaan, ottaen huomioon, että lauma insinöörejä suunnitteli järjestelmän puolestani... Olen kuitenkin keksinnöstäni ylpeä, ja toivon, että rikastun sen avulla vielä lisää. Veressäni virtaa vaurastumisen taikaa, ja olen varma, että joku tuleva jälkeläiseni onnistuu ratkaisemaan rikastumisen mysteerit.

No niin, olemme nyt kiivenneet tänne ylimmälle tasanteelle, ja täältä katsellessa puutarhani pääseekin omiin oikeuksiinsa. Ja amfora on mukavasti viilentynyt. Aika ottaa vähän elämän eliksiiriä! Mistä sinä sanoitkaan olevasi tulossa? Meksikosta? Mikä se semmoinen Meksiko on?

Lähetti näemmä nousee puuskuttaen portaita ylös kirje kädessään. Jaahas, katsotaanpas mitä siinä sanotaan…

“Arvoisa ylipuutarhuri Semiram, vaimoni kuningatar on kyllästynyt valitsemiisi kasveihin ja haluaa vaihtaa puutarhuria. Täten määrään korkeimman omakätisesti henkesi menetettäväksi valtiolle. Ilmoittautukaa ylimestaajalle aamunkoitteessa hirttäjäisiä varten. Rakkain terveisin kuninkaasi Nebukadnessar. P.S. Ota ruusut pois puutarhasta, vaimoni kuningatar haluaa tilaa hevosvaljakkokisoja varten.

Jaahas, eli minusta tulee siis Babylonin riippuva puutarhuri. No, on sitä kurjempiakin kohtaloita. Esimerkiksi olla se tyyppi, joka saa jatkossa raahata vedet noita portaita ylös. Kastelujärjestelmän salaisuudet vien nimittäin mukanani hautaan! 

 

...

Mutta näitä seuraavia "salaisuuksia" en kyllä ota mukaani, en vaikka maksettaisiin! Senkus otat!

Siivousneuvoja
Kauneusneuvoja
Politiikkaneuvoja
Rikastumisneuvoja

Kommentit

  1. Anonyymi26.5.23

    Oi voi, jopas on kamala kohtalo sinulla! Mutta nämä kuuluisat puutarhat olisi ollut hienoa nähdä, liekö niistä kukaan yrittänyt piirtää minkäänlaista kuvaa! Eikä mikään ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, kiitos näistä ihanista kielikuvista!

    VastaaPoista
  2. Kaikki paitsi puutarhanhoito on turhaa, ja sekin on turhaa! Kiitos lukemisesta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kymmenen luetuinta kirjoitusta

Siivousneuvoja

Kovaa koronapeliä Oulun Eteläisessä

Omaishoitajan palkkioksi riittää muka rakkaus

Herojam slava

17. Purkautuminen

Täysillä tässä hetkessä

Pidä se kaikki sisälläsi

Balettitanssija vuosien takaa

Veden vietävänä