Hänelle sota on huumetta

Tänä päivänä vuonna 2010 amerikkalainen elokuvaohjaaja Kathryn Bigelow teki historiaa voittamalla ensimmäisenä naiselokuvaohjaajana parhaan ohjaajan Oscar-palkinnon elokuvallaan The Hurt Locker. Elokuvassa seurataan Yhdysvaltain maavoimien pomminraivaajatiimiä Irakin sodan aikana. Pääosassa olevalla ryhmänjohtajalla on vaikeuksia sopeutua normaalielämään, ja hän palaa aina vain uudestaan takaisin taistelutantereelle.

The Hurt Lockerin sanoma voidaan kiteyttää heti elokuvan alussa nähtävään, journalisti Chris Hedgesin sitaattiin: "The rush of battle is often a potent and lethal addiction, for war is a drug", ja siihen, kun tekstin alkuosa haalistuu pois, ja jäljelle jää vain lainauksen loppu: sota on huumetta.

Huumeiden käyttäjä, narkomaani, on riippuvainen huumausaineista. Riippuvuussuhde kehittyy ja voimistuu nopeasti, ja narkomaanille muodostuu välttämätön tarve saada jatkuvasti lisää huumetta. Pian hän on valmis heittämään pois kaiken hyvän elämästään huumeiden takia, hänen on vaikea lopettaa, sillä hän haluaa aina vain lisää ja lisää ja lisää.

Olemme seuranneet suorana lähetyksenä Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Venäjän hallinto on markkinoinut toimiaan omalle kansalleen “erikoisoperaationa”, saaden kansan uskomaan, että kyseessä on välttämätön reaktio ulkopuoliseen uhkaan.

Tosiasiassa kyseessä on tuhoamissota. Juuri nyt, juuri tällä hetkellä, venäläiset hyökkääjät tuhoavat Ukrainaa: ukrainalaista historiaa, kulttuuria, taidetta, infrastruktuuria, kaupunkeja, koteja, ihmisoikeuksia, tulevaisuuksia, 

aikuisia ja lapsia

ilman mitään oikeutusta, syytä tai järkeä. Ukraina taistelee vapaudestaan yksin, ja koko muu maailma seuraa vierestä. Sanktioita jaellaan hyökkääjälle, aplodeja annetaan puolustautujalle, osoitetaan mieltä, rukoillaan ja ahdistutaan, mutta mikään näistä ei pysäytä tätä sotaa. 

Totuus ei pala tulessakaan, mutta ukrainalaiset, he palavat.

Maailman valtioiden, myös Suomen, on syytä kysyä itseltään: kuinka kauan aiomme sallia tämän jatkumisen? Edessämme on kovia päätöksiä, ja ne päätökset on tehtävä pian. Helppoa se ei tule olemaan, sillä me kaikki ymmärrämme, että

on vain yksi mies, joka tämän sodan voi lopettaa, mutta sitä hän ei tule tekemään, sillä hänelle sota on huumetta, hän ei tule koskaan lopettamaan, sillä haluaa aina vain lisää ja lisää ja lisää


Kommentit

Kuukauden luetuimmat kirjoitukset

Arvaa mikä mania?

Sisällöntuotantoneuvoja

Kriminaalin kaanin huligaaniklaani

Kotikokin suosikkiresepti arkeen ja juhlaan - eli ruoanlaittoneuvoja

Preppausneuvoja

Mitä Marilyn tekisi

Harvinaisten ihmissuhteiden päivä, osa 3: Afrodite ja kateellisten panettelu

Ajatuksia sietämättömässä tilanteessa

Siivousneuvoja

Punainen lanka