Vigilant/Vigilante

vigilant = valpas
vigilante = henkilö, joka ottaa lain omiin käsiinsä 



Ajan autolla asioille joka arkipäivä vilkasliikenteistä tietä pitkin. Tie kulkee vastavalmistuneen valtavan koulukeskuksen ohitse, ja alueella on ollut pidemmän aikaa erilaisia rakennustöitä. Tien asfalttipinta raavittiin elokuussa irti ja päällystettiin uudelleen.

Jostain syystä päällystystyön jälkeen tiehen jäi valtava railo. Se oli niin syvä, että sen ylitse piti joko madella tai sen ohitse piti koukata toista kaistaa pitkin. Joka kerta ohi ajaessani kirosin tienhuoltoa ja sitä, miten upouusi tie oli melkein ajokelvoton.

Eräänä aamuna olin taas lähestymässä railoa, kun huomasin vanhemman puoleisen herran kantavan railoon isoja asfalttimurikoita tien reunasta, paloja edellisestä pinnasta. Häntä ei vaikuttanut haittaavan se, että liikenne kumpaankin suuntaan seisoi paikoillaan. Yksikään autoista ei tööttäillyt, kenelläkään ei ollut kiire mennä miehen ohitse. Toisaalta kukaan ei myöskään mennyt auttamaan tätä arjen sankaria urotyössään.

Kun iltapäivällä ajoin saman paikan ohitse, railo ja kivet olivat paikallaan, tosin niiden kohdalle oli ilmestynyt varoituskartio. Edelleen kohdan ohitse piti ryömiä tai kiertää se, mutta pahin kolo oli täytetty asfaltinpalasilla ja varoituskartio esti railon päältä ajamisen tai siihen vauhdilla täräyttämisen.

Kului kolme kuukautta, ja railo ja kartio olivat edelleen paikallaan. Aina paikan ohittaessani muistin miehen ja sen, kuinka hän otti homman hoidettavakseen ja lähetti näkyvän viestin kaupungin tienhoidolle. Kummallista, että railo, joka sijaitsi todella vilkkaan tien pinnassa, ja sen päälle kyhätty rakennelma eivät saanet vastuullisia tahoja toimimaan nopeasti tienpinnan korjaamiseksi. Ajattelin myös sitä uusiseelantilaista tyyppiä, joka maalaili spray-maalilla hävyttömiä kuvia kotikuntansa tiemonttujen ympärille. Hykerrytti.

Toissapäivänä, kun taas ajoin samaa reittiä pitkin, huomasin, että paikalla oli useampi auto ja työmies tietä korjaamassa. Iltapäivällä, kun ajoin takaisin, railo oli kadonnut ja päällä oli sileääkin sileämpää asfalttia. Ajoin kotiin ja kirjoitin tämän tekstin, sillä pelkäsin, että huomenna, kun taas ajan paikan ohitse, olisin jo unohtanut koko homman. En halua unohtaa tätä miestä, joka toimi silloin, kun me muut vain ihmettelimme ja manasimme. Niihän se aina on, yksi tekee ja muut katsovat vierestä.



Kommentit

  1. Arjen sankari.
    (Nostat hienosti esiin näitä kenties monelta huomaamatta jääviä havaintoja teksteissäsi.)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat kirjoitukset

Arvaa mikä mania?

Sisällöntuotantoneuvoja

Kriminaalin kaanin huligaaniklaani

Kotikokin suosikkiresepti arkeen ja juhlaan - eli ruoanlaittoneuvoja

Preppausneuvoja

Mitä Marilyn tekisi

Harvinaisten ihmissuhteiden päivä, osa 3: Afrodite ja kateellisten panettelu

Ajatuksia sietämättömässä tilanteessa

Siivousneuvoja

Punainen lanka