Arvaa mikä mania?

Kuntoilumania, shoppailumania, tekoälymania. Manialla tarkoitetaan tässä kirjoituksessa sitä, kun hurahtaa johonkin asiaan tai ilmiöön ihan täysillä. Seuraavaksi pieni arvausleikki. Alla on kuvia, jotka kuvaavat erilaisia manioita. Keksitkö ne kaikki?

Ensimmäinen mania sai alkunsa Alankomaissa 1600-luvulla. Koko kansa köyhistä rikkaisiin hullaantui erääseen tiettyyn kukkalajiin. Kukkasipuleita oli saatava, hinnalla millä hyvänsä, vaikka myymällä oma talonsa. Hinnat ovat onneksi tulleet alas huippulukemistaan, ja nykyisin tämän manian voi toteuttaa edullisesti omalla takapihallaan myös täällä koto-Suomessa. 

Kyseessä on siis...?


Sehän meni helposti!

Toinen mania
liittyy myös menneisyyteen. Se oli 1500-luvulla Strasbourgissa tapahtunut, viikkokausia jatkunut ihmisten pakonomainen rytmikäs liikehtiminen. Tähän kollektiiviseen hulluuteen osallistuneet jatkoivat, kunnes kaatuivat väsymyksestä maahan. Tapahtumille ei vielä tänä päivänäkään ole löytynyt selitystä. On vain villejä arvauksia ja hurjia spekulaatioita - ja aina joku vitsiniekka, joka lyö tahtia tamburiinilla.

Kyseinen ilmiö tunnetaan nimellä...


Kaikkea sitä onkin. Se menneisyydestä! Siirrytään nykyaikaan.

Kolmas mania
on epäilemättä hyvin suomalainen ilmiö. Tässä maniassa hamstrataan maanisesti ja keinoja kaihtamatta alla olevassa kuvassa näkyviä arkipäiväisiä esineitä.

Tämä hupsutus on nimeltään...


Vastaa rehellisesti, kuinka monta sinulla on kaapissasi?

Neljäs mania on manioista huolestuttavin; sen oireena on ihmisten vapaaehtoinen huomiokyvyn ja aivokapasiteetin luovuttaminen suuryritysten kaupalliseen käyttöön. Hyvästi vuorovaikutus, tervetuloa dopamiinikoukku!

Tätä ilmiötä kutsutaan nimellä...


Oi aikoja, oi tapoja!

Nyt on aika laittaa vimpaimet syrjään, keittää kupillinen kahvia ja sambata pihalle ihailemaan kevään ensimmäisiä kukkia!

Kommentit

  1. Onneksi muumimukit eivät ole noin hienoja. Jos olisivat, minunkin olisi pakko hankkia niitä. Nyt ei minulla ole niitä yhtäkään! :D
    Ensimmäinen mania oli puutarhaharrastajalle tuttu, mutta toinen piti googlettaa. Olipas se mielenkiintoinen tapaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi voi, omasta kaapista löytyy peräti neljä muumimukia!

      Tanssimania on tosiaan mielenkiintoinen tapaus. Käytin vähän liiankin paljon aikaa siihen, kun kehittelin omia teorioita tapahtuneesta.

      Poista
  2. Anonyymi12.4.24

    Kerrassaan ihania kuvia, kiitos! Tulppaanimania on hieno mania...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat kirjoitukset

Sisällöntuotantoneuvoja

Kriminaalin kaanin huligaaniklaani

Preppausneuvoja

Kotikokin suosikkiresepti arkeen ja juhlaan - eli ruoanlaittoneuvoja

Punainen lanka

Harvinaisten ihmissuhteiden päivä, osa 3: Afrodite ja kateellisten panettelu

Pidä se kaikki sisälläsi

Yksinäisenä kaikki elämänsä päivät

Ruusu ja kivi