Rouva Punainen, eli oudot ihmiset elämässäni


Siinä hän taas on, kuten joka ikinen päivä.

Rouva Punainen, se hänen nimensä on. Hänellä on aina päällään leimuavanpunaiset vaatteet. Tunnistan hänet jo kaukaa.

Kiinnitin häneen ensimmäisen kerran huomiota viime syksynä. Joka ikinen arkipäivä ajan hänen ohitseen hänen tehdessään matkaa lähikauppaan ostoksille. Hän on vanhempi nainen, liikkuu hitaasti ja päättäväisesti ja on aina yhtä tyylikkään näköinen.

Rouva Punaisella ja minulla on sama aikataulu. Hänet nähdessäni tiedän olevani ajoissa. Hänet nähdessäni huudahdan joka kerta ääneen: “Rouva Punainen!” On päiviä, jolloin häntä ei näy, ja silloin mietin, onko hän ehkä sairastunut, tai onko sää liian huono kävelyretkeä varten. On päiviä, jolloin päätän mennä eri reittiä, ja silloin harmittelen, että nyt jää Rouva Punainen näkemättä.

On selvää, ettei hänellä ole mitään havaintoa minun olemassaolostani. Hän ei kiinnitä minuun mitään huomiota. Onhan näitä minulle outoja ihmisiä enemmänkin elämässäni, kuten

- koiranulkoiluttaja, joka kulkee aina samaa reittiä koiransa kanssa;
- pariskunta, joka kävelee pitkiä kävelyretkiä ja johon törmään aina silloin tällöin mitä omituisimmissa paikoissa;
- isä ja tytär aamuisin matkalla päiväkotiin;
- silloin joskus kauan sitten se vanha kohtelias herra linja-autossa… 

Heitä on monia, sillä tarkkailen ihmisiä jatkuvasti.

He ovat ihmisiä, joiden olemassaoloa en muista kuin vasta sillä hetkellä, kun näen heidät, ja sitten unohdan heidät saman tien; heitä, jotka ovat aina matkalla jonnekin; heitä, joihin oletan törmääväni aina jossakin tietyssä paikassa, ja jos en törmääkään, tunnen hienoista pettymystä.

Täällä pääkaupunkiseudun sykkeessä asuu noin 1,4 miljoonaa ihmistä. Täällä voi mennä ja kulkea se ajatus mielessään, että voi halutessaan hukkua massaan ja olla vain yksi monista. Täällä voi olettaa, että kukaan ei huomaa tai kiinnitä mitään huomiota.

Ja sitten voi käydä niin, että on tietämättään kiinnittänyt jonkun satunnaisen ohikulkijan huomion itseensä. On osa jonkun toisen arkea, rutiineja, aikatauluja, kokemuksia.

Mietin välillä, kiinnittääköhän joku minuun samalla lailla huomiota. Olenko minä jonkun minulle oudon ihmisen aikamerkki? Tuossa se jo menee, paras pistää töpinäksi…

 

Kysymys: Onko sinullakin elämässäsi Rouva Punainen?

Kommentit

  1. Anonyymi26.4.22

    Voi, vaikka kuinka monta Rouva Punaista on minunkin elämässäni. Heidän näkemisensä antaa jotenkin turvallisen tunteenm että ainakin jotkut asiat ovat ennallaan!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat kirjoitukset

Arvaa mikä mania?

Sisällöntuotantoneuvoja

Kriminaalin kaanin huligaaniklaani

Kotikokin suosikkiresepti arkeen ja juhlaan - eli ruoanlaittoneuvoja

Preppausneuvoja

Harvinaisten ihmissuhteiden päivä, osa 3: Afrodite ja kateellisten panettelu

Mitä Marilyn tekisi

Punainen lanka

Ajatuksia sietämättömässä tilanteessa

Yksinäisenä kaikki elämänsä päivät